Markt 11 | 8471 AS Wolvega | Tel 06 5060 1750
Tjibbe Boringa

Bel adviezen

Over het algemeen geldt dat, als er op enig moment van de zwangerschap iets gebeurt, wat je niet vertrouwt, je mij moet bellen voor overleg. Blijf er niet mee rond lopen!( ook hiervoor is het dienstnummer 06-50601750 bedoeld!).
Tot de dag dat je 37 weken zwanger bent, is de baby nog prematuur,en "mag" de bevalling nog niet. Kondigt de baby zich wel aan, dan moet je mij altijd bellen, want dan moet je naar het ziekenhuis.
Nadat je 37 weken bent, gaan we er van uit, dat de baby "klaar" is en wil  ik graag, dat je mij bij de volgende verschijnselen belt:

  • krachtige weeën à 3-4 minuten. Een goede ontsluitingswee duurt een kleine minuut en wordt steeds krachtiger en komt steeds sneller. Vaak begint dit met bijvoorbeeld ieder kwartier en bouwt zich op. En wee doet helaas pijn, vooral in de onderbuik en onderrug. Dit komt, doordat de baarmoedermond open "getrokken" moet worden.
  • gebroken vliezen. Als de vliezen breken komt het vruchtwater naar buiten. Soms gebeurt dit voordat je lichaam aan weeën toe is. Het kan dan heel lang duren voordat deze ontstaan. Je krijgt hierdoor het gevaar van infectie, waardoor je dit thuis de eerste 24 uur kunt afwachten, maar daarna moet de gynaecoloog het overnemen. Gebeurt dit 's nachts en je hebt nog geen goede weeën, dan hoef je mij daar niet direct over te bellen, maar wel de volgende ochtend. Als ik tijdens de zwangerschapscontroles gezegd heb, dat de baby nog niet goed is ingedaald, dan wil ik wel graag 's nachts gebeld worden. Ook als de kleur van het vruchtwater groen van kleur is (even een wit maandverbandje dragen) wil ik graag dat je belt. Dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept en kan dit soms een teken van problemen zijn.
  • ruim bloedverlies. Als de slijmprop loskomt, gaat dit vaak met wat bloedverlies gepaard, daarom wordt het ook wel de bloedprop genoemd. Niet iedereen merkt het verlies van de slijmprop. Het kan ook op toilet of in de douche gebeuren. Meestal is het een slijmerige afscheiding, die wel dagen kan aanduren. Soms verlies je de slijmprop al weken voordat de uiteindelijke bevalling zich aandient. Ook de ontsluitingsweeën geven wat bloedverlies en soms is het vruchtwater wat rozig van kleur, omdat er wat bloed in zit. Dit is dus allemaal normaal, maar is het bloedverlies in jouw ogen te veel, bel dan even voor overleg!

Als de uitgerekende datum dichterbij komt, bespreken we deze zaken nog nader tijdens één van de zwangerschapscontroles.

Heb je gebeld, omdat de baby zich lijkt aan te kondigen, dan kom ik naar je toe en zal de conditie van jou en de baby controleren. Ook zal ik dan, d.m.v. een inwendig onderzoek, nagaan hoe het met de baarmoedermond staat en of er al ontsluiting is. Samen met jullie wordt dan het verdere beleid bepaald. Meestal betekent dit, dat ik nog even wegga als het nog een tijdje lijkt te gaan duren en jullie het samen nog goed aankunnen. Maar als jullie al wel behoefte hebben aan mijn aanwezigheid, dan blijf ik, of schakel al vast de kraamzorg in.