Markt 11 | 8471 AS Wolvega | Tel 06 5060 1750
Tjibbe Boringa

Thuis of ziekenhuis

Mensen die geen medische indicatie hebben en waar tijdens de zwangerschap geen complicaties optreden, hebben de keuze om thuis of poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen.
Als je kiest voor poliklinisch, informeer dan eerst bij de verzekering of dit wordt vergoed, anders krijg je zelf van het ziekenhuis een rekening voor de "huur" van de verloskamer.
Tijdens de bevalling wordt je gewoon door mij begeleid en iemand van de verpleging, of de kraamverzorgster assisteert mij daar.
Het voordeel van een poliklinische bevalling is, dat als er zich een complicatie voordoet, je al in het ziekenhuis bent. Maar bedenk je goed, dat je pas naar het ziekenhuis gaat als je al flink in de bevalling gevorderd bent en je dan dus nog in de auto moet en ook direct na de bevalling (ook 's nachts) wéér in de auto moet, omdat men de kamer zo snel mogelijk weer vrij wil hebben. Ook is het niet "veiliger".  Ik ben er op getraind om de meeste complicaties "aan te zien komen" en de artsen zijn meestal  's nachts niet in het ziekenhuis aanwezig. Dit kost dus ook tijd.
Ik heb altijd o.a. beademingsapparatuur en bepaalde medicijnen bij mij, om eventueel een infuus in te brengen of te reanimeren.
Thuis ben je vrijer om te doen en laten wat je wilt, je kunt je een onaangename reis besparen en na afloop kun je in je eigen bed uitrusten, zonder na een paar uurtjes al weer in de auto te moeten. Als het nodig is, of "het gaat niet", dan kun je altijd nog verwezen worden en ben je normaal gesproken binnen een half uur in het ziekenhuis.
Wat jouw wens ook is, bedenk goed , dat jij het moet doen, en dat jij je dus op je gemak moet voelen, dan verloopt de bevalling het beste! Voor de één is dat thuis en voor de ander in het ziekenhuis.
Vertrouw in jezelf! (En op je partner en mij).
Het is altijd handig om van tevoren een tas klaar te hebben staan met logeerspulletjes voor jou en de baby (toiletspullen, kleertjes, ondergoed ed), trouwboekje of erkenningsformulier, paspoort of ID en camera. Denk ook aan een onderlegger ter bescherming van de autostoel.

Ik heb ruime ervaring, met verschillende baringshoudingen, zoals "gewoon" in bed, de baarkruk of het bad.


Als er reeds een medische indicatie bestond of in de zwangerschap is ontstaan, kom ik er voor het stuk van de bevalling niet aan te pas, maar word je begeleidt door het team van de gynaecoloog. Wij zien elkaar dan weer thuis in de kraamtijd.