Markt 11 | 8471 AS Wolvega | Tel 06 5060 1750
Tjibbe Boringa

Voorbereiding

Een paar keer per jaar wordt er een infoavond voor aanstaande ouders georganiseerd. Het hoofdonderwerp van deze avond gaat over de bevalling en alles wat daarbij komt kijken. Welke data dit zijn kun je vinden onder het kopje  "Nieuws".

Of je nu thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen, de voorbereiding is hetzelfde. Ook als je van plan bent om poliklinisch te gaan bevallen, moeten het thuis kunnen, als het bijvoorbeeld heel snel gaat of je bedenkt je nog en wilt toch liever thuis blijven.
Je hebt het kraampakket, dat je van de zorgverzekering hebt gekregen nodig en je bed moet in orde zijn. Hetzij een geleend bed van de thuiszorg of je eigen bed verhoogd met zogenaamde "klossen", die bij de thuiszorgwinkel te leen zijn.
Als je hier vragen over hebt, bespreek die dan even tijdens een zwangerschapscontrole. Niet alle verzekeringen blijken deze bedden meer te vergoeden en moet je dus huur betalen. Informeer eventueel bij jouw verzekering. Andere instanties die nog wel bedden uitlenen, zijn www.medipoint.nl en www.welzorg.nl  
Bij een thuisbevalling, is het aan te raden beneden te bevallen, voor het geval er een complicatie optreedt. Ook na de bevalling, is het handig, dat jij je bezoek kunt ontvangen,terwijl jij (wellicht na een zware bevalling) lekker op bed ligt.
Bedenk, dat bijvoorbeeld een bed van de thuiszorg vaak een soort bouwpakket is, welke je in principe pas in de kamer hoeft te zetten als de bevalling begonnen is. Bovendien is het maar iets tijdelijks.

Als je van de verzekering geen kraampakket krijgt, kun je deze ook kopen bij de apotheek of drogist.
Naast het kraampakket, moet er in de bevalkamer aanwezig zijn: 2 metalen waterkruiken met kruikenzakken, 2 emmers met een vuilniszak, katoenen luiers en babykleertjes, een keukenrol en vergeet de fotocamera niet!|
De kamer moet lekker warm zijn (ongeveer 22 graden), het bed moet dus verhoogd zijn en een kastje of klein tafeltje waarop ik mijn spullen kwijt kan is ook handig. Als je zelf niet zo groot bent zou je gebruik kunnen maken van een opstapje bij het bed.

Veel vrouwen staan een groot deel van de bevalling onder de douche, vanwege de ontspannende werking van de warme straal op de pijnlijke buik of rug, maar de douche werkt vaak ook ontspannend. Op den duur word je natuurlijk moe, dus een plastic krukje of iets dergelijks kan dan handig zijn.

Mocht het toch zo zijn, dat je, door een complicatie, onverwacht naar het ziekenhuis moet, dan is het verstandig een "vluchtkoffertje" klaar te hebben staan, zodat er niet meer snel kleding en toiletspulletjes e.d. bij elkaar gezocht hoeven te worden.

Een baarkruk heb ik altijd bij mij, maar mensen die onder water willen bevallen, moeten daar zelf het nodige voor regelen. Mocht dit jouw wens zijn, bespreek dit dan even met mij.