Markt 11 | 8471 AS Wolvega | Tel 06 5060 1750
Tjibbe Boringa

Kraamtijd

De kraamperiode is een heel intensieve tijd, door alle nieuwe indrukken, de onderbroken nachten, al het bezoek en de nieuwe organisatie van het gezin. Voor jou is het ook een lichamelijk zware tijd. De energie die de bevalling heeft gekost, het herstel van bloedverlies en eventuele wond, het produceren van borstvoeding en de hormoonhuishouding die helemaal op z'n kop staat. Eén voordeel: door die hormonen kun jij de onderbroken nachten veel beter aan dan je partner. Let maar op, hij valt na de tweede nacht bijna om...

De eerste 10 dagen val je nog onder mijn zorg, maar ook daarna ben ik nog aanspreekbaar voor vragen en problemen, die met de bevalling of zwangerschap te maken kunnen hebben. Hierbij kun je denken aan vragen over de genezing van de wond e.d.

Behalve familie en vrienden, komen er een heleboel andere mensen bij jullie over de vloer:

-De kraamverzorgster, die jullie helpt bij het thuisraken in de verzorging van de baby, helpt bij de voedingen, jou en de baby lichamelijk controleert en verzorgt en daarnaast de meest nodige huishoudelijke taakjes verricht.

-De verloskundige, verantwoordelijk voor alles wat er op gezondheidsgebied met jou en de baby gebeurt. Daarom kom ik de eerste dagen dagelijks en later om de dag op bezoek en overleg met jullie en de kraamverzorgster de gang van zaken.
Samen houden we het "Kraamdossier" bij, wat eigenlijk een communicatiemiddel is tussen de kraamzorg en mij, maar waar ook uit blijkt, dat ik op de hoogte ben van eventuele problemen en wat dan mijn adviezen zijn. Ook blijft het een leuk naslagwerk voor later.

-De huisarts krijgt van mij bericht over de bevalling, tenzij je in het ziekenhuis bent bevallen. Dan krijgt hij of zij van daaruit bericht. De meeste huisartsen komen een keer langs om kennis te maken met de baby en jullie te feliciteren.

-Tussen de 4e en de 6e dag komt er iemand van de thuiszorg, om de hielprik te doen en de eerste gehoortest (zie de site van het R.I.V.M.).

-In de 2e week komt de wijkverpleegkundige, van de Jeugdgezondheidszorg (de JGZ, onderdeel van de GGD)(Consultatiebureau) bij je op bezoek voor het eerste gesprek. (Daarna ga jij op gezette tijden naar het bureau toe).

 

Wat kun je van jezelf verwachten?

De eerste dagen na de bevalling, zul je nog veel vloeien. Over het algemeen veel meer dan een menstruatie, maar daarna neemt het snel af. Voor dat alles echter is "opgeruimd", kan het wel 2 tot 6 weken duren.
Heb je hechtingen opgelopen, dan hangt het er heel erg van af, of het een gewone bevalling is geweest of bijvoorbeeld een vacuümverlossing. In het tweede geval, heb je vaak veel last van een bloeduitstorting. Hier helpt "Arnica complex" van dr. Vogel (D.A. drogist) goed bij.
Ben je door mij gehecht, dan heb je meestal vrij weinig last, omdat ik een onderhuidse techniek gebruik. Ik "hecht" veel waarde aan de comfort in de kraamtijd en later bij bijvoorbeeld het vrijen.
Verder zul je waarschijnlijk borststuwing krijgen, maar dit hangt er van af of je borstvoeding geeft of niet en is per vrouw verschillend. Na 1-2 dagen is het meestal over. 
Het is erg belangrijk, dat een kraamvrouw veel rust. Zoals eerder gezegd gebeurt er veel in je lijf. Het is een goede gewoonte om de eerste helft van de middag even te gaan slapen.
Door alles wat er gebeurd is, kun je eerst erg labiel zijn. Dit is bijna altijd van tijdelijke aard, dus probeer je hier geen zorgen over te maken. Je krijgt vast last van de beruchte "kraamtranen"!  Vooral voor de partner is dit soms moeilijk te begrijpen.

Bij hardnekkige borstvoedingsproblemen werk ik samen met een gediplomeerd lactatiekundige. Haar hulp wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed en sommige kraamcentra hebben zelf een lactatiekundige in dienst.


In het geval van problemen door een te kort tongriempje, ben ik  de enige praktijk in de regio, die dit zelf kan beoordelen en eventueel doorknippen. (zie ook www.borstvoeding.com ).
(Helaas is dit per 1-1-2021, door het minsterie van VWS verboden!)

Bij een tekort of juist een overschot aan melk, kun je je aanmelden bij het "moedermelknetwerk" (zie links), om gebruik te maken of het aanbieden van donormelk.