Markt 11 | 8471 AS Wolvega | Tel 06 5060 1750
Tjibbe Boringa

Hielprik en gehoortest

Als de geboorte van de baby is aangegeven op het gemeentehuis, wordt dit automatisch doorgegeven aan het zogenaamde "screenteam" van de jeugdgezondheidszorg, voor het inplannen van de hielprik en de gehoortest. Ook de meeste kraamcentra geven dit door, zodra de kraamverzorgster de bevalling meldt.
Tijdens de hielprik wordt er via een klein prikje in de hak, een beetje bloed afgenomen wat onderzocht wordt op o.a. een aantal aangeboren stofwisselingsziekten. (Kijk voor de volledige lijst op de site van het R.I.V.M. en de folder die je van mij krijgt in de 37e week van de zwangerschap). Je krijgt hier in principe geen uitslag van te horen, alleen als er iets afwijkend is. "Geen bericht is goed bericht".
Tijdens de gehoortest krijgt de baby, via een klein dopje een echogeluidje in het oor, wat dan op een bepaalde manier moet worden teruggekaatst en opgevangen via dat dopje. Gebeurt dit goed, dan blijkt het gehoororgaan in principe goed ontwikkeld om goed te kunnen horen en later te leren praten.