Markt 11 | 8471 AS Wolvega | Tel 06 5060 1750
Tjibbe Boringa

Bedaanpassingen

Veel bedden zijn niet geschikt om op te bevallen. Ze zijn te laag, of het matras is te zacht. Deze bedden moeten dan verhoogd worden met, bij de thuiszorgwinkel te lenen, "klossen". Deze zijn hier speciaal voor bedoelt. Eigen creaties zijn ook goed als ze maar stevig zijn. Een richtlijn is ongeveer 70 à 80 cm tot de bovenkant van het matras, maar als het bed met de klossen dit niet haalt, ga dan niet zelf nog extra verhogers aanbrengen, want dit komt de stevigheid niet ten goede.
Ik ben niet zo heel streng wat betreft de hoogte, want ik ben zelf ook maar een klein mannetje... Maar jij moet er ook een beetje makkelijk in en uit kunnen komen terwijl je aan het bevallen bent of erna. Hier is een plastic opstapje heel geschikt voor.
Het is tegenwoordig eigenlijk een vereiste, om de bevalling beneden te plannen in het geval van een complicatie waarbij je niet meer zelf kunt traplopen.
Je kunt een in hoogte verstelbaar bed huren van de thuiszorg De Friese Wouden (deze kun je via internet bestellen en sommige verzekeringen vergoeden de huur), maar een eigen bed is ook goed, mits het matras maar goed is, dus stevig. Via www.medipoint.nl en www.welzorg.nl zijn er bedden te lenen. Ook een tweepersoonsbed is geen bezwaar. Voor een éénpersoonsbed geldt, dat er aan 3 kanten omheen gelopen moet kunnen worden en een tweepersoonsbed aan 2 kanten.
Als je klossen leent van de thuiszorg, of een bed huurt, dan krijg je er ook een ruggensteun bij.
De thuiszorgwinkel is gevestigd bij "Dantuma medische hulpmiddelen" in Heerenveen, schuin tegenover het ziekenhuis.

Vaak krijg ik de vraag, wanneer het de beste tijd is om een matrasbeschermer op het bed te doen, in het geval de vliezen zouden breken. Dit is altijd een moeilijk te beantwoorden vraag, want je weet nooit of en wanneer dat zal gebeuren. Het is natuurlijk zo, dat hoe dichter je bij de uitgerekende datum komt, hoe groter de kans is dat de bevalling met het breken van de vliezen begint. Het hangt dus een beetje van jouw eigen gevoel af. Zo'n plastic ding is natuurlijk niet erg comfortabel, maar je kunt hem waarschijnlijk het beste onder de molton en onderlaken leggen. Of in je nachtkastje en er snel onder doen als je het voelt gebeuren, maar dan kan het zijn, dat je te laat bent...