Markt 11 | 8471 AS Wolvega | Tel 06 5060 1750
Tjibbe Boringa

Rhesus negatieve vrouwen

Tijdens het intakegesprek, krijg je van mij een aanvraagformulier mee voor een algemeen bloedonderzoek. Eén van de bepalingen is de rhesusfactor. Als je vroeger met biologie goed opgelet hebt..., weet je dat rhesus positief bloed en rhesus negatief bloed niet samen gaan. Dus als jouw bloed Rh negatief blijkt te zijn, dan moeten we in de zwangerschap een paar extra voorzorgsmaatregelen nemen. Dit geldt niet voor rhesus positieve vrouwen.
Stel nu dat er gedurende de zwangerschap een beetje bloed van de baby in jouw bloedbaan terecht komt (wat erg zeldzaam is), dan zou jouw lichaam antistoffen kunnen gaan maken tegen het bloed van de baby, waardoor deze ziek wordt. Om daar op tijd bij te zijn en te bepalen wat de rhesusfactor van de baby is, wordt er in de 27e week van de zwangerschap nog een extra bloedtest bij jou gedaan. Blijkt de baby Rhesus positief te zijn (dus anders dan jij), krijg je bij het volgende bezoek en injectie, om de eventuele productie van die antistoffen tegen te gaan. Deze injectie wordt kort na de geboorte herhaald. Blijkt deze productie van "antilichamen" aanwezig te zijn, dan moet je verder door de gynaecoloog en de kinderarts gecontroleerd worden. Het lijkt eng en ingewikkeld, maar maak je geen zorgen, ik houd het goed in de gaten! Vroeger wist men dit niet en kwamen er nog wel eens "rhesusbabies" voor. Vraag maar eens aan je ouders of grootouders.

Het bovenstaande geldt allemaal voor de rhesus-D factor. Er bestaat echter ook een rhesus-C factor. Nu wil men onderzoeken, wat er gebeurt met rhesus-C negatieve zwangeren en of daar een soortgelijke behandeling voor nodig is. Dus als jij rhesus-C negatief blijkt te zijn, wordt er ook bij jou in de 27e week bloed afgenomen en onderzocht. Er volgen echter geen andere injecties.

Zie ook de website van bijvoorbeeld het R.I.V.M.