Markt 11 | 8471 AS Wolvega | Tel 06 5060 1750
Tjibbe Boringa

Miskraam

Vooral in het begin van de zwangerschap komt wat bloedverlies vaak voor. Meestal is dit onschuldig, bijvoorbeeld omdat je lichaam nog moet wennen aan het zwangerschapshormoon   progesteron, doordat je een innestelingsbloeding hebt, na het vrijen, of doordat je lichaam nog "denkt"  in het menstruatieritme te zitten.
Helaas kan het echter ook een miskraam zijn. Dit uit zich vaak op verschillende manieren. Het kan in z'n geheel afgestoten worden of gedeeltelijk. In het eerste geval gaat het vaak gepaard met flink bloedverlies en buikpijn. Eigenlijk is dit de beste manier, omdat je lichaam zich er dan zelf mee redt. Je moet natuurlijk niet té veel bloed verliezen.
In het tweede geval, komt het maar gedeeltelijk los, of na een wat langere tijd. Je lichaam kan het dan soms niet goed kwijtraken. Vaak moet het dan onder narcose, d.m.v. een "curettage" worden weggehaald.
Er wordt meestal een afwachtende houding aangenomen, omdat een natuurlijk verloop toch eigenlijk het beste is. Ook kunnen jullie dan het verdriet verwerken, zonder dat er medisch is ingegrepen. Zo kunnen dan eventuele complicaties van curettage en narcose worden vermeden.
De subjectieve zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid en gespannen borsten zullen meestal verminderen, maar het zwangerschapshormoon, blijft nog vrij lang in het bloed aantoonbaar, wat dan nog een tijdje een postieve test zal geven.

Een miskraam komt vaker voor dan je denkt. Je praat er liever niet met iedereen over en sommige vroege miskramen worden niet herkent, dan lijkt het bijvoorbeeld een late menstruatie. Van alle bevruchtingen (concepties) eindigt minimaal 10% in een miskraam! En, naar mate je ouder wordt, wordt die kans groter. 
Probeer je te bedenken, dat er dan eigenlijk altijd in aanleg iets niet goed was en dat de natuur dan zelf z'n maatregelen neemt.

Meestal komt een miskraam voor in de eerste 3 maanden van de zwangerschap, maar het gebeurt helaas ook wel later in de zwangerschap, dat een baby komt te overlijden. Ondanks deskundige zorg en jouw voorzichtigheid kan dit toch voorkomen, maar het gebeurt gelukkig zelden. Hiervoor zijn een heleboel oorzaken bekend, maar soms gebeurt het ook plotseling zonder enige reden en is dan op geen enkele manier te voorkomen.
Als jullie dat wensen, kan er gezocht worden naar de oorzaak. Dit door middel van een obductie.

De impact is in deze situaties is altijd groot. Jullie kunnen dan ook altijd volledig op mijn steun rekenen.

Na een (vroege) miskraam herstelt je lichamelijk meestal vrij snel, maar hoe het emotioneel gaat is erg persoonlijk. Neem hier dus de tijd voor!
De omgeving gaat meestal sneller dan jullie en je zult opmerkingen krijgen als: "je bent nog jong" en "volgende keer beter".
Mijn advies is, om eerst twee keer ongesteld te worden voor jullie weer proberen zwanger te worden. Je lichaam is dan hormonaal ook weer goed hersteld.
Een volgende zwangerschap zal wel extra spannend worden! Hier heb ik alle begrip voor en kan je dan vóór de acht weken al een echo aanbieden, maar bedenk wel, dat een vroege echo geen zekerheden biedt.Ook daarna kan het nog misgaan, omdat er zo vroeg nog niets over de aanleg te zeggen is. Maar als je het allemaal erg spannend vindt, mag je, als dit je gerust kan stellen, zo vaak gecontroleerd worden als je wilt.