Markt 11 | 8471 AS Wolvega | Tel 06 5060 1750
Tjibbe Boringa

Prenatale screening

Tijdens de zwangerschap kunnen julle een aantal tests laten doen, om (jullie kans op) afwijkingen bij de baby op te sporen. Dit zijn kansberekeningen voor het syndroom van Down en 2 andere zeldzame chromosoomafwijkingen, het Edwards en Patausyndroom. 
Dit zijn de "combinatie-test" en de N.I.P.T. De eerste is een combinatie van een bloedonderzoek bij de moeder en een nekplooi-meting bij de baby (echo). De N.I.P.T. is enkel een bloedonderzoek.
Daarnaast is er rond de 20 weken een screenings-echo te laten maken. Dit is een gespecialiseerde echo, waarop de meeste lichamelijke afwijkingen te zien zijn. Als er tijdens deze onderzoeken afwijkingen vermoed worden, wordt er een uitgebreid vervolgonderzoek aangeboden. Als de afwijking dan wordt bevestigd, kan er eventueel voor gekozen worden de zwangerschap af te breken. Maar jullie zouden je dan ook kunnen voorbereiden op de komst van een gehandicapt kindje.
Bedenk je wel, dat de combi-test en de N.I.P.T. kansberekeningen zijn en je dus wellicht ook onnodig ongerust kunnen maken.
Als je je aanmeldt,voor de zwangerschap, vragen we je of je nader over de mogelijkheden van deze testen geïnformeerd wilt worden. Het is erg belangrijk dat jullie hier samen een goed besluit in nemen.
Deze onderzoeken mogen dus niet "standaard" genoemd worden, want een heleboel mensen kiezen er voor deze kansen liever niet te willen weten.
Alles wordt ook duidelijk uitgelegd in de brochure die je toegestuurd krijgt met de praktijkfolder en we bespreken dit, als jullie dat willen, uitgebreid tijdens een couselings-gesprek.
De 20-weken-echo wordt vergoedt door de verzekering, maar de combitest en de N.I.P.T. kosten je zelf respectievelijk € 168,00 en € 175,00 (2017)
Wil je er nu al vast meer over weten, dan verwijzen we je naar de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl