Markt 11 | 8471 AS Wolvega | Tel 06 5060 1750
Tjibbe Boringa

Sex

Op zich is er niets op tegen om tijdens de zwangerschap te vrijen. Belangrijk is, dat het voor jullie beide fijn moet zijn. De ene vrouw heeft als ze zwanger is meer zin en de andere juist minder. Wat de baby betreft, die zit zo goed beschermd, daar komt je partner niet bij. Alleen op het eind zou hij kunnen merken, dat hij wat minder diep in je kan komen. Ook voor infecties hoef je niet bang te zijn; hiervoor dient de slijmprop. Deze sluit de baarmoedermond tijdens de zwangerschap af en komt pas kort voor of tijdens de bevalling los.
Eigenlijk de enige redenen om niet meer te vrijen zijn: als de vliezen gebroken zijn, je bloedverlies hebt, of als bekend is dat de placenta te dicht bij de baarmoedermond ligt.
Een beetje bloedverlies kort na het vrijen, of de volgende dag, is meestal onschuldig en wordt veroorzaakt door irritatie van de baarmoedermond en onder invloed van het zwangerschapshormoon Progesteron.
(Naarmate de buik groter wordt gaat hij wel wat in de weg zitten, dus jullie zullen de houdingen misschien wel wat moeten aanpassen).

Veel vrouwen merken tijdens of kort na het vrijen een kortdurende lichte kramp in de onderbuik, vooral als ze zelf klaargekomen zijn. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon Oxytocine. Dit is hetzelfde hormoon wat nodig is om weeën te maken. Om die reden adviseren we vrouwen die 2 weken over tijd dreigen te gaan, nog wel eens om het vrijen nog te proberen. (Helpt vaak beter dan een ananas of een verkeersdrempel...). Ook in sperma zit namelijk een hormoon (prostaglandine), waar jouw baarmoedermond op kan reageren.